Мехлем за фисура

Мехлем за фисура

Blog Image

Може ли да избегне оперативно лечение? Може да се опита, но без гаранция за успех!

Медицинската наука е доказала , че мехлеми  съдържащи нитроглицерин или калциеви антагонисти /медикаменти за сърдечни заболявания/, повлияват благоприятно болката предизвикана от анална фисура. Причината е, че те подобряват кръвоснабдяването на аналният сфинктер и намаляват неговия тонус.

Мехлеми за локално приложение, съдържащи калциев антагонист, имат предимство пред медикаментите с нитрат поради по- малко странични ефекти – например главоболие, което може да се появи след използване на нитроглицеров мехлем.

Предписвам на своите пациенти мехлем, приготвен в аптека, съдържащ калциев антагонист като единствена активна съставка. Мехлем за анална фисура съдържащ дилтизем не се предлага в готова форма /тубичка/ в България, което налага приготвянето му в аптека. Една кутийка съдържа 30 гр. унгвент за мазане. Това е лекарство и не съдържа билкови съставки.

Ефект може да се очаква при около 50% от пациентите с доказана диагноза анална фисура. Изразява се в намаляване на силата на болката или изчезване на болката след изхождане, усещане за отпускане на сфинктера и изчезване на ефекта на запушване на ануса. При останалата половина мехлемът няма ефект и не повлиява симптомите, предизвикани от анална фисура. Ако болките са  силни не преминават след няколко дни, при тези пациенти се налага  хирургично лечение.

Мехлемът не е за хемороиди и не въздейства на хемороидите.

Имам пациенти, които след използването на мехлема в продължение на години нямат оплаквания, както и такива, които оперирам при неуспех след мазане с него. Оперативната процедура дава много по-голяма сигурност за трайно излекуване, но повечето пациенти правят опити да я избегнат. Зарастването на фисурата и изчезването на болките след използване на мехлема може да е временно явление, но „временно”  може да означава и години.

Статии в медицински списания за използването на дилтиазем мехлем в лечението на анална фисура:

Статия в списание: Colorectal Dis. 2002 Nov;4(6):430-5.
Автори:Griffin N, Acheson AG, Jonas M, Scholefield JH.
От Департамента по хирургия от Университетска болница в Медицински център „Куийнс“, Нотингам, Великобритания nyree.griffin@nottingham.ac.uk

ЦЕЛ:
Лечението на аналните фисури се разви през последните 5 години с развитието на едно локално средство, насочено към намаляване на сфинктерната хипертония. Счита се, че това подобрява притока на кръв и подпомага излекуването на фисурата. Това проучване отчита локалното използване на  дилтиазем при пациенти с хронични анални фисури, които не са успели да ги излекуват локално с 0,2% глицерил тринитрат (ОБТ).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Това изследване доказва, че локлалният 2% дилтиазем е ефикасно и безопасно лечение за хронични анални фисури при пациенти, на които не е повлияло локално приложение на 0.2% ОБТ.

Статия в списания:Dis Colon Rectum. 2002 Aug;45(8):1091-5.Автори: Jonas M, Speake W, Scholefield JH. от  Университета Нотингам, Нотингам, Великобритания

ЦЕЛ:
Както локалното приложение на дилтиазем, блокер на калциевите канали, така и нитроглицеринът, доставчик на азотен оксид, намаляват аналното налягане и лекуват две трети от хроничните анални фисури. Това проучване оценява ефикасността на дилтиазем за фисури, които не се поддават на лечение с нитроглицерин.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Топичният 2% дилтиазем е ефикасно лечение за хронични анални фисури, които не се повлияват при лечение с нитроглицерин. Странични ефекти – главно перианален сърбеж – може да се проявят при около 10% от пациентите, но всички като цяло понасят добре този тип лечение.

Статия в списания :S Afr J Surg. 2009 Nov;47(4):112-4.
АВТОРИ: Abd Elhady HM, Othman IH, Hablus MA, Ismail TA, Aboryia MH, Selim MF. Департамента по Обща хирургия, Университета Танта, Египет

ЦЕЛ:
Да се сравнят оперативните и химичните сфинктеротомии за лечение на хронични анални фисури

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Страничната вътрешна сфинктеротомия е  процедура, с добри резултати, минимални усложнения и ниска честота на рецидивите. Медицинската сфинктеротомия е безопасна и лесна, с леки усложнения. Ефектът от нея ефект е обратим, а рецидивът е често срещан. Ние препоръчваме преди да се пристъпи към оперативно лечение пациентът да бъде подложен на химично такова, освен това химичната сфинктеротомия може да бъде приложена при пациенти, които не са в състояние или не желаят да се подложат на операция.

Статия в списание: Pediatr Surg Int. 2012 Jan 3
Автори: Cevik M, Boleken ME, Koruk I, Ocal S, Balcioglu ME, Aydinoglu A, Karadag CA. От Çocuk Cerrahisi Anabilim Dali, Harran Universitesi Tip Fakultesi, Morfoloji Binasi, Yenisehir Kampusu, 63300, Санлиурфа, ТурцияЦЕЛ:

Аналните фисури (AF) са често срещано перианално състояние при деца. Въпреки, че възрастни пациенти с ПМ са били лекувани успешно с дилтиазем, неговото действие досега не е било проучвано при деца. Настоящото рандомизирано, проспективно, двойно-сляпо проучване оценява отговора, странични ефекти, както и резултатът от повторно лечение с дилтиазем.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Дилтиазем е ефективен и безопасен за лечение на анални фисури при деца и има ниска честота на рецидивите. Гладката крива на дозевата концентрация причинява минимални странични ефекти.

Статия в списание:Hepatogastroenterology. 2010 Jan-Feb;57(97):81-5.
Автори на статията: Araujo SE, Sousa MM, Caravatto PP, Habr-Gamai A, Cecconello I. Р Проктология, Департамент по Гастроентерология, Университетска болница в Сао Паоло, Бразилия sergioed@terra.com.br

Цел на изследването:
Късните резултати от  лечението на хроничните анални фисури остават спорни поради високи рецидиви. Това проучване има за цел да анализира безопасността и ефикасността на локално прилаган дилтиазем и бетанехол, по отношение на лечение и облекчаване на симптомите, безопасността му, проследяване на рецидивите и необходимостта от операция.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
И двата вида лечение са безопасни и ефективни. Дилтиазем може да се свърже с по-ранно успокояване на болката и по-устойчиви резултати.