Операция на фисура

Операция на фисура

Blog Image

Оперативното лечение на хроничната анална фисура е световен стандарт и се прилага при неуспех на лечението с мехлеми и кремове. Фисурата зараства трайно и се излекува завинаги в 95% от случаите. Процедурата се нарича левостранна вътрешна сфинктеротомия.Представлява отпускане на точно пределено количество влакна от вътрешният анален сфинктер, които са ненормално-свити-/спазъм/. Д-р Атанас Матев извършва процедурата по собствена методика. Едновременно с това е възможно извършването на допълнителни действия като опресняване на фисурната рана и отстраняване на свързаните с фисурата кожна стражева гънка и хипертрофична анална папила. Извършването на допълнителни процедури не се заплаща.

Процедурите се извършват с краткотрайна венозна анестезия и са напълно неболезнени. Престоят в медицинският център е обичайно от 11, 30 до 16, 30 часа.

Продължителността на процедурата е около 10 минути. При амбулаторно извършване пациентът може веднага да си отпътува, с друг шофьор. Може да се избере и друг вид анестезия в зависимост от наличието на придружаващи заболявания, като се взема в предвид и желанието на пациента.

Възпаление около ануса се регистрира в 2% от лекуваните пациенти, което налага прием на антибиотик или допълнително лечение при необходимост. Нова поява на анална фисура е изключение с честота под 2%. В моята практика от извършването на левостранна сфинктеротомия не е имало пациент, който да има проблем със задържането на изхождане по голяма нужда под собствен контрол като следствие от процедурата.

Възстановителният период е от 1-2 до 7-10 дни. Обичайно преди седмия ден след процедурата пациентите посещават работа и не се нуждаят от обезболяващи медикаменти след дефекация.

За съжаление повечето пациенти се лутат и се опитват със собствени сили да намерят най-подходящото лечение, поради страхове, които често са неоснователни. Използвайки различни мехлеми, удължават страданията си и отлагат същинското лечение. Има световен консенсус по въпроса кое е най-доброто лечение на хроничната анална фисура, т.е. най-резултатно и с най-малко компликации и това е левостранната сфинктертомия извършвана от опитен хирург. Хроничната анална фисура не е от заболяванията, които се носят цял живот и излекуване има!

За повече информация на се колебайте за позвъните на тел: 0700 140 10 – на цената на един градски разговор от стационарен телефон за цялата страна - или да пишете на имейл a_matev@yahoo.com.

Д-р Атанас Матев, хирург-проктолог


Хронология на възстановяването след операция на фисура - преди операция / 10-ти ден / 20-ти ден

Отзиви на оперирани от фисура пациенти от Д-р Матев:

Мъж, 37 г., Бургас

При прегледа се оказа, че имам външни хемороиди. Болката се увеличи с течение на времето. При мен болка нямаше при самото ходене до тоалетна, а около 20-30мин след това. Но след като се появи, ме болеше по 10-12ч непрекъснато. Ако ходех до тоалетна вечер, това означаваше поредната безсънна нощ за мен. Започнах да ходя до тоалетна през ден, за да мога поне да се наспивам през нощ..
Така дойде момента, в който вече не се издържаше от болки. На прегледа д-р Матев  установи, че освен хемороидите 3 степен, имам и хронична анална фисура. Проблемът при моята фисура беше, че се намираше навътре в ануса, на 3-4см и с лазер безкръвна операция нямаше да има ефект. Така, операцията протече за 10-15мин. Приспаха ме, събудих се - нямаше проблеми.
Аз също бих казал - не губете време, като си назначавате самолечение.


Жена, 43 г., Сандански

Д-р Матев посетих за пръв път преди две години. Оттогава съм ходила още 2 пъти, но не се решавах да се оперирам. Когато най-накрая го направих, операцията мина толкова леко, че не разбрах какво се случи!

Фисура

Testimonials