Фисура

Фисура

Blog Image

Какво е това анална фисура ?

Аналната фисура е цепковидна рана на лигавицата на ануса.

Само аз ли имам анална фисура ?

Аналната фисура е често срещано заболяване. Засяга мъже и жени поравно във всички възрасти. Аналната фисура е най-честата причина за кървене от ануса при деца. Появява се и при 10% от родилките.

Защо се появява анална фисура ?

При изхождане на твърди обемни изпражнения се наранява лигавицата в задната част на ануса, на това място тя е най-тънка и ранима. По-рядко аналната фисура може да се предизвика след разстройство с многократни изхождания.

Защо боли толкова силно и не зараства ?

В раната се оголват нервни окончания, които силно болят, в резултат на което се появава  спазъм на вътрешният аналнен мускул. Фисурата не зараства, защото свитият мускул затруднява кръвоснабдяването на аналната лигавица. Спазъмът е силно болезнен, подобен на болката при инфаркт.

Как ще съм сигурен че имам анална фисура ?

Специалист в лечението на болестите на ануса извършва преглед на аналната област. За поставянето на диагноза анална фисура, в повечето случаи не е необходимо вкарване на апарат в ануса. Може да се наложи аноскопия или анална манометрия.

Дали моята фисура е вече хронична ?

Ако не се излекува от мазане, ако е налице стражева кожна гънка, ако е налице фиброзен полип, ако ръбовете на фисурата се втвърдени, ако са видими влакна от мускула в дъното на фисурата, ако има подфисурна фистула, ако са минали повече от 30 дни от появата на симптомите отговорът е ДА, дoри да има само един от тези белези за хроничност.

С какво може да се сбърка диагнозата анална фисура ?

Хемороиди , фистула, папили, кондиломи и др се бъркат с аналната фисура, но на практика това са съвсем различни заболявания с различно лечение и прогноза.

Зная, че имам хемороиди, но сега ме боли различно, защо ?

Болката при хронична  анална фисура е различна от болката от хемороиди. Тя е много силна и може да продължава с часове в продължение на седмици след  всяко изхождане.

Какви са вариантите за лечение ?

Лечение с мехлеми съдържащи нитрати, калциеви антагонисти са с доказан положителен, ефект, но с рецидиви до 50% от пациентите. Най- ефективното лечение според медицинската наука е отпускане на влакна на вътрешния анален мускул, с което се премахва спазъма и се подобрява кръвоснабдяването. С тази оперативна процедура хроничната анална фисура не само  зараства завинаги, но се премахват и условията да се появи отново. Има и други лечебни методи, но засега нито един не показва превъзходство  над оперативната корекция.

Има ли изобщо излекуване ?

Да!  По-често с мехлеми се повлияват пресните, остри фисури, докато за хроничните се достига рано или късно до оперативна корекция.

Как да се предпазя от анална фисура ?

  • Не допускайте  запек, ако е необходимо - използвайте  омекотяващи изпражненията медикаменти, достатъчен ежедневен прием на течности.
  • Богата на фибри диета с включени плодове и зеленчуци като зеле , зелени салати , киви и др.
  • Бани и вани с топла вода действат облекчаващо.
  • При сигнал за дефекация (изхождане) да се ползва незабавно тоалетна, без да  се задържа дефекацията. Желателно е да си създадете навик за изхождане по едно и също време на деня. Ако имате едновременно и хемороиди, е добре да се излекуват.

Фисура

Testimonials